lunes, 26 de diciembre de 2011

10. La religió i el sacrifici

La religió de l’antiga Grècia era politeista, aquesta es caracteritza per la pluralitat de forces divines i de cultes. La tradició religiosa no era pas uniforme, sinó que en els mites trobem diferents versions, ja que manca d’un llibre sagrat com pot haver en el cristianisme. La seva transmissió era de forma oral, quasi sempre des de l’àmbit familiar; també els poetes tenien una gran feina de difusió, els quals recitaven els poemes en llocs públics o en algunes festes privades. En la mitologia de Grècia els individus més importants són els diferents déus i herois, però existeixen molts més altres personatges com les nimfes o sàtirs.

Els déus han nascut, però no moren, és a dir, són immortals. S’alimenten d’ambrosia, nèctars i fum (dels sacrificis). Altres personatges que es dóna culte són els herois, que són d’una època passada, quan els déus es relacionaven amb els humans. Aquests varen fer un servei a la comunitat. Els herois poden ser locals o com el cas de Heracles o Aquil•les eren coneguts per tothom.

"Nike té a l'aire les mans cap a l'altar"
http://www.selinunte.net


LA IMPORTÀNCIA DEL SACRIFICI.

L’activitat central de la religió grega era el sacrifici, es podria definir com una ofrena als deus. El dia de sacrifici era quan els grecs menjaven carn. El foc en aquest ritual és molt important, ja que els déus s’alimenten dels fums que pugen fins l’Olimp. El sacrifici quasi sempre es fa a un altar, que està situat davant un temple, ja que dins aquest només hi havia l’estàtua del déu, i on es guardaven el tresor del temple, però no es feien rituals a dintre. En explicacions anteriors veiem com devora del temple C de l’acròpolis hi ha un altar.
Podem trobar diferents descripcions del sacrifici, una d’aquestes es la que fa Homer, són les etapes que es duen a terme:


1. Purificació, mitjançant la rentada de les mans.

2. Oració.

3. Ofrena de gra d’ordi sense motlle.

4. Sacrifici:


  • Primer de tot el cap d l’animal ha d’estar mirant cap al cel, perquè la sang pugi cap als déus Olímpics, després es decapita l’animal i s’hi li lleven els ossos. Es separa la pell amb molt de detall. A continuació és crema les cuixes de l’animal amb vi, i tot d’una, es separa el que és pels déus (la grassa i ossos de les cuixes) i el que és pels humans (carn i entranyes).

5. Així comença un banquet i una festa, el sacrifici és un ritual col·lectiu.

"Escena de Sacrifici"
http://www.wikipedia.org

ALTRES CERIMÒNIES I FESTIVITATS.

Altres activitats religioses que es duien a terme eren les processons, en les quals a vegades es passejava a l’estàtua de la divinitat.
Una altre activitat era el teatre, a part de ser un espectacle també era una cerimònia religiosa en honor al déu Dionis, o també cal destacar els jocs olímpics.


Bibliografia.

  • Smart, Ninian., Las religiones del mundo, Madrid, Edicion Akal S. A., 2000
  • Bremmer, Jan N. La religión griega: dioses y hombres: santuarios, rituales y mitos., Madrid Ediciones: El Almendro, 2006.
  • Nilsson, M. P., Historia de la Religiosidad griega, Madrid, Editorial Gredos. 1969
  • Vernant, Jean-Pierre., Mito y religión en laGrecia Antigua, Editorial Ariel, Barcelona 2009 (1991)

No hay comentarios: